Bestratingtips

De kneepjes van het vak: bestrating…
Tijdens het opleveren van uw tuin, krijgt u vaak nog enkele tips mee van de hovenier. Hieronder hebben wij een kleine selectie gemaakt van de meest gestelde vragen en de daarbij behorende tips.

Tips & Trucs voor de Bestrating

Wanneer kan ik gebruik maken van mijn nieuw aangelegde bestrating?

Als uw tuinaanleg is afgerond strooien wij altijd nog wat zand op de bestrating. Vanaf dat moment kunt u van de bestrating gebruik maken. Dit is om de ruimtes tussen de stenen op te vullen, zodat uw bestrating mooi vast komt te liggen. Het zand komt het beste tussen de voegen als u afwisselend veegt bij droog en bij nat weer. Veeg het zand er niet af, maar laat het 3 a 4 weken liggen. U zult merken dat het grootste gedeelte van het zand na verloop van tijd verdwijnt. Het resterende zand kunt u in de hoek vegen en later als er nog eens een voeg ontstaat weer terugvegen.

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht. Ik wil mijn oprit laten bestraten, maar ik ben bang voor nazakken. Wat kan ik hier tegen doen?

Nazakken is het inklinken (onregelmatig verzakken) van de grond ten gevolge van (forse) bodembewerkingen. Menig oprit in een nieuwbouwwijk is na 1 jaar zodanig verzakt dat men opnieuw moet straten. Hoe dieper de grond tijdens de bouw is bewerkt, des te langer het duurt voordat de grond niet meer nazakt.

Wat kunt u doen?

Elke ervaren hovenier en of stratenmaker kan u een paar tips aan de hand doe. Afhankelijk van de mate van mogelijk nazakken is de oplossing duur of minder duur.
Een oplossing is:

  • Graaf het cunet (zandbed) uit en tril de zwarte aarde van de ondergrond goed aan met een trilapperaat.
  • Breng over de zwarte aarde anti worteldoek aan.
  • Stort nu rood/geel zand over het anti worteldoek en tril dit aan.

Er is nu een vrij stabiele ondergrond verkregen.

NB: Als u een oprit en of terras laat straten spreek dan voor de tijd af met uw hovenier/stratenmaker dat u bang bent voor nazakken met een onregelmatige bestrating tot gevolg.
Bespreek dan nauwkeurig wat deze hovenier/stratenmaker hieraan wil doen en wat de garantie is.

Schuiven naar boven