Tuin onderhouden

Een tuin die goed onderhouden is, is niet alleen mooi voor jezelf maar ook nog eens goed voor het milieu. In dit artikel zijn een aantal tips te lezen waardoor jij je tuin voortaan goed kan onderhouden.

 

Een gezonde bodem is het halve werk

Bij het tuin onderhouden is een goede bodem belangrijk. Door compost of mest door de bodem te schepen zorgt ervoor dat deze gezond en vruchtbaar wordt. Je moet alleen niet te veel mest hiervoor gebruiken want dan worden je planten juist slapper en zwakker. Je tuin heeft ongeveer twee keer per jaar bemesting nodig. Door regelmatig je gras te maaien zorgt ervoor dat het gezond en mooi blijft. Het is ook erg belangrijk dat je regelmatig onkruid verwijderd. Je hebt minder last van onkruid als je gebruik maakt van vaste planten en bodemdekkers, deze zorgen voor een dekkend bladerdek.

 

Gereedschap en materialen

Gereedschap en materialen zijn erg belangrijk om je tuin te onderhouden. Klimplanten kun je gebruiken om je schutting mee te laten begroeien. Nuttige dieren worden aangetrokken door een groene haag en deze zuivert ook nog eens lucht. Twee vliegen in een klap. Het is ook aan te raden om tuingereedschap na gebruik altijd schoon te maken. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee dan dat je ze vies weglegt. Maak tijdens het onderhouden van je tuin geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

 

Tuinmeubelen en verlichting

Kijk bij tuinmeubelen altijd naar de constructie. Houtrot en roest worden veroorzaakt door ruimte rondom schroeven en smalle spleten hier wordt namelijk het regenwater in vastgehouden. Het is verstandig om te kiezen voor energiezuinige tuinverlichting. Dit kan met ledlampen of verlichting die werken op zonne-energie. Overdag wekt de zon energie op zodat ’s avonds de lampen verlichten zonder dat je er extra energie voor verbruikt.

 

Het winterklaar maken van je tuin

Bij je tuin onderhouden speelt het winterklaar maken van je tuin ook een rol. In plaats van de planten in je tuin kaal te knippen, kun je ook een veilige plek zoeken waar ze kunnen overwinteren. Het snoeien kan beter ook uitgesteld worden tot na de winterperiode. Hierdoor kunnen je planten in het vervolg beter tegen de kou en je zorgt ervoor dat de dieren ook nog een schuilplekje kunnen vinden.